Kahve Hakkında Bilmediklerimiz

MART 2020
Aromsa | Bizden Haberler | Drinktech Dergisi

Kahve hakkında bilmedikleriniz

İlk bulunan kahve ağacı Etiyopya’nın Kaffa yöresindedir. Kaffa’nın Arapça karşılığı ise “qahwah”dır. Türkçe’ye “kahve” olarak geçmiş olup, Avrupa’da “café, caffe, coffee, koffei, koffee” şeklini almıştır. Efsaneye göre, 9. yüzyılda Etiyopya'da bir keçi çobanı, keçilerinin kiraz benzeri bir şey yedikten sonra enerjik hale geldiğini fark eder. Kahvenin uyanık ve zinde tuttuğunu anlarlar ve dünyanın ilk kahvesi demlenir.

Kahvenin üretilip tüm dünyaya ihraç edildiği bölgeler ekvatora yakın bölgelerdir. Dünya kahve üretiminin büyük bir kısmı Meksika'dan Papua Yeni Gine'ye kadar uzanan bu kuşakta 50'den fazla ülkede yapılmaktadır. Toprağın yapısı, yağış miktarı, güneşlenme süresi ve nem gibi faktörler kahvenin tadı ve aroması üzerinde temel belirleyici etkenlerdir. Dünyadaki en büyük kahve üreticileri Brezilya (%36), Vietnam (%18), Kolombiya (%9) ve Endonezya (%8)’dır.

Kahve ağacı, Kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinden 5 metreye kadar büyüyebilen bir ağaçtır. Kahve meyvesi; büyüklüğü, şekli ve rengindeki benzerlikler nedeniyle "kahve kirazı" olarak da adlandırılmaktadır. İçinde ince iki çekirdek bulunur. Olgunlaşan meyveler kahve yetiştiricileri tarafından elle toplanır ve birkaç gün suya yatırılarak veya güneşte birkaç hafta kurutularak çekirdekleri ayıklanır. Yeşil çekirdeklerin içilebilir kahve haline gelmeden önce kavrulmaları gerekir. Kavrulma sırasında, kahve çekirdekleri genişler ve renk değiştirir, tatları değişerek karakteristik kahve tadı ortaya çıkar. Ne kadar uzun süre kavrulurlarsa, o kadar koyu hale gelir ve aroma ortaya çıkarırlar. Kahve kavrulurken, yaklaşık 195°C’de yeşil kahve taneleri "çıtlama" (crack) adı verilen sesler çıkartır. “İlk çıtlama” adı verilen bu aşama kahvenin “hafif kavrulma”sının (light roast) başlangıcıdır. Hafif kavrulmuş kahve; çekirdek çeşitliğini ve iklime bağlı “orjinal tatları” daha fazla sergilerken, kavrulma seviyesi arttıkça daha yoğun tada sahip tütsülü-tatlı aromalı kahveler olabilmektedir.

Sosyal, çevresel ve ekonomik standartları korurken uzun vadeli olarak üretken kalmak anlamına gelen sürdürülebilirlik; kahve ağaçları ve yetiştiriciliğinde de çok önem taşıyor. Tüketiciler sürdürülebilir bir kaynaktan gelen kahve ile birlikte sürdürülebilir ambalaj malzemesi ile paketlenmiş kahve arıyorlar. Bununla birlikte kahve meyvesinin değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalarda yapılıyor.

Aromsa | Bizden Haberler | Drinktech Dergisi

Kahve Çekirdeği

Dünya üzerinde yüzlerce farklı türde kahve ağacı olmasına karşın temelde 3 farklı türde ağaç yetiştirilir. Bunlar; Arabica, Robusta, Liberica’dır. Arabica, yetiştirilen ilk kahve çeşididir. Dünyanın kahve üretiminin %60-70’ine karşılık gelir, kafein oranı %1-2 civarındadır ve en sevilen türdür. Zengin aromatik, içimi keyifli ve ideal asiditeye sahiptir. Robusta, pek çok açıdan daha güçlüdür. Kafein oranı daha yüksek, daha az aromatik ve içimi sert bir kahve türüdür.

Ve vazgeçilmezimiz Türk Kahvesi...

Ülkemize ve Orta Doğu ülkelerine özgü kahve hazırlama yöntemidir. Hazırlanış temeli Osmanlı İmparatorluğu’na dayanır. Türk kahvesi, dünyanın en ince çekilen kahvesidir, su ve şeker karıştırılarak bakır cezve içerisinde kaynamaya yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılarak kahve elde edilen yöntemdir. Çok ince çekilmesi ve pişirilme yöntemi Türk kahvesini kahveler arasında eşsiz kılar. Nasıl pişirilirse pişirilsin köpüksüz bir Türk kahvesi düşünülemez.

Kahve Pazar Bilgisi ve Trendler...

Günümüzde petrolden sonra ticaret hacmi en yüksek 2. ürün olan kahvenin tarihteki ve hayatımızdaki önemi ve yeri büyüktür. Brezilya, Vietnam ve Kolombiya dünyanın en büyük kahve üretici ve ihracatçıları iken kişi başına en çok kahve içenler İskandinav ülkeleridir. Türkiye’de kahve kategorisinin 2019- 2023 arasında %7 civarında cirosal ve %2 civarında hacimsel büyüme gerçekleştirmesi öngörülüyor. Kişi başı yıllık tüketim dünyada 1 kg iken, Türkiye’de bunun yarısı kadar bir tüketim var.

Aromalı Kahveler...

Her kahve tipine göre aroma seçeneklerimiz bulunmakla beraber farklı aroma ve kombinasyon çalışmalarımızla, keyifli olan bu içeceği Aromsa olarak daha keyifli hale getirmek hedefimizdir. Tüm kahve çeşitleri ve 3ü1 arada, 2si1 arada gibi çözünebilir kahveler için toz ve aglomere aromalar sunuyoruz. Fındık sıcak kahvelerde popülerliğini sürdürürken, zencefil ve kakule gibi baharat çeşitleri, vanilya, toffee, karamel, yer fıstıklı ürünlerde ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte balkabaklı latte ürünlerini sıklıkla görmekteyiz.

Soğuk kahveler çok yeni değil, ama şu an kesinlikle bir canlanma yaşıyor

Özelikle yaz aylarında daha çok tercih edilen bu ürün grubu için, fındık, badem, vanilya aromaları ve espresso, cappuccino, latte gibi tatlar ön planda olup, lavanta, gül gibi çiçekler de yenilik arayanların tercihi. Bu kombinasyonların popülaritesi, tüketicilerin klasik kahve ile birlikte farklı deneyimler ve lezzetleri aradıklarını göstermektedir.

Bununla birlikte soğuk dem kahveler dünya çapında pürüzsüz lezzet profili ve çok çeşitli servis seçenekleri sayesinde ana akım bir hit haline geliyor. Birçok yerde karşımıza çıkan kapsül kahve ve makine ürünlerine sıcak demlemeyle birlikte, soğuk demleme seçenekleri de dahil edilmeye başlanmıştır. Süt ürünleri tercih etmeyenler, badem sütü, yulaf sütü, hindistancevizi sütünü kahvelerinde tercih ediyorlar.

OSZAR »