Aromsa’da Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyoz

NİSAN 2024
Aromsa | Bizden Haberler | Aromsa’da Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyoz

Döngüsel Ekonomi Nedir?

Döngüsel ekonomi, en yalın haliyle malzemeyi ekonomiye yeniden kazandırmaktır.
Detaylandırmak gerekirse; ürünlerin yeniden kullanılabilir şekilde tasarlanarak üretilmesini esas alır ve mümkün olduğunca sıfır atık oluşumunu hedefler.
Döngüsel ekonomi, doğrusal (kullan-at) ekonomiye alternatif bir sistemdir. Döngüsel ekonomide girdi ve enerji kullanımının azaltılması hedeflenir, daha az kaynak kullanımı sağlanır. Bunu sağlamanın yöntemlerinden biri de endüstriyel simbiyotik uygulamalardır.

Endüstriyel Simbiyoz Kavramı

Herhangi bir sektör / üretimden çıkan atığın ileri dönüşümü amacıyla başka bir sektör / üretim için girdi olarak kullanımıdır. Böylece sürdürülebilir üretim ve ekonomiye katkı sağlanmış olur.

Simbiyoz kavramı, iki farklı organizmanın birbirinden faydalanarak beraber yaşama şeklidir. Endüstriyel simbiyoz ise girdi, enerji, atık gibi farklı kavramların ekonomiye katkı sağlayacak şekilde iş birliği ile değerlendirildiği sistemdir. Bu sistemle, çevresel, sosyal ve ekonomik katkı sağlanmakta, bu da sürdürülebilirliğin üç temel ayağını oluşturmaktadır.

Pandeminin etkisi, iklim değişikliği, Paris İklim Anlaşması, AB’nin Yeşil Mutabakatı, ekonomik krizler gibi nedenlerden dolayı döngüsel ekonomi ve endüstriyel simbiyoz kavramları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkında olarak, tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, dünya genelinde gıdaların önemli bir miktarı hasat sonrasında ziyan olurken, diğer önemli bir kısmı da satış ve tüketim aşamasında israf ediliyor. Gıda kaybı ve israfının azaltılmasına, gıda güvenliğine ve sağlıklı beslenmeye katkıda bulunarak tarımsal gıda sistemlerinin dönüşümünde önemli bir rol oynanabilir.

Biz de Aromsa'da fabrika içinde ve dışındaki atıkları işleyip değerlendiriyor ve sürdürülebilir şekilde hareket ederek döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz.

Aromsa’da Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyoz

Üyesi olduğumuz ve üye firmalar arasında malzeme alışverişi ile üyeleri arasında başarılı iş birlikleri kurulmasına olanak sağlayan Sürdürülebilirlik Akademisi, Sürdürülebilir Gıda Platformu ve Döngüsel Ekonomi Platformu gibi platformlar sayesinde 2016 yılından bu yana çeşitli simbiyoz fırsatlarının değerlendirimesini destekliyoruz.

Döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirliğe katkı amacıyla, Ar-Ge Laboratuvarlarımızda, hem kendi atıklarımızın hem de çeşitli işbirlikleri ile temin edilen atıkların, farklı metodlarla katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ile ilgili çalışmalar hali hazırda devam etmektedir.

Kuru ve yaş domates küspesinden likopen ekstraksiyonu, Jalapeno atıklarından capsaisin eldesi, Narenciye atıklarından aroma / fonksiyonel ürün eldesi, Kakao nib atığından aroma/bitkisel protein eldesi Aromsa’da yapılan endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi çalışmalarına örnek verilebilir.

Diğer taraftan, Wastespresso & Aromsa iş birliği ile kahve posası atıklarının işlenmesi ile tek kullanımlık plastiğe alternatif sürdürülebilir ürünler üretimi için hammadde tedariği sağlamaktayız.

Bu iş birliği ile, 2023 yılı Ekim ayından bu yana 201 kg kahve atığının, Wastepresso mikro atık yönetimi çalışması ile değerlendirilmesi, 194 kg CO₂e sera gazının atmosfere salımının önüne geçilmesi sağlandı. 2024 yılı Ocak ayı içinde ise şirket içerisindeki 43,1 kg kahve atıklarımızın katkısıyla ileri dönüşüm ile 150,85 kg alternatif hammadde üretimine destek olduk.

Sürdürülebilirlik adına yapılan bu çalışmaların, atık miktarının azaltılması, verimli kaynak kullanımı, seragazı emisyonlarının azaltılması gibi faydalarının yanında, farklı firmalar / lokasyon / sektörlerden temin edilen ileri dönüştürülecek girdi malzemelerin temininde gıda güvenliğini tehdit edecek unsurlarda oluşabilir.

Gıda sektöründe değerlendirilebilmesi için atıkların gıda güvenliğine uygun şartlarda biriktirilmesi, depolanması ve nakliyesinin sağlanması en önemli konulardan biridir.

Sektördeki tüm firmaları ortak amaçla hareket etmeye davet ediyoruz.

OSZAR »